Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Urodziny tibi dokładnie 15 lat 7.01.1997

Things

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro obchodzimy urodziny tibi wszystko się zaczeło się 7.stycznia 1997 roku .

Historia

Założyciele Tibii

W dzisiejszych czasach Tibia jest postrzegana jako wielki świat z wieloma wyspami, podziemiami i potworami. Ale nie zawsze wyglądała tak samo jak teraz.

Wszystko zaczęło się w 1995r. kiedy grupa trzech studentów postanowiła stworzyć coś nowego i odmiennego. W tamtych czasach istniały gry tekstowe, nie posiadające żadnej grafiki. Studenci ci są teraz znani jako bogowie: Steve (Stephan Vogler), Durin (Ulrich Schlott) i Stephan (Stephan Börzsönyi). Guido, który rozpoczął jako zwykły gracz, dołączył do tej grupy w 1999r.

Początki

Pierwsze plany powstały na wiosnę 1996r. i zostały zrealizowane na jesień tego samego roku. Tibia ujrzała po raz pierwszy światło dzienne 7 stycznia 1997r. Można wtedy było wybrać wygląd swojej postaci, rozmawiać z innymi graczami i przesuwać/wyrzucać/brać różne przedmioty. Trzy dni później do świata gry zalogował się pierwszy jej uczestnik, Albe. Tibię odwiedzało w tym czasie bardzo mało graczy, niemniej jednak rozwój gry nie ustawał.

Pierwszy wielki update

3 czerwca 1997r. nadszedł pierwszy duży update (wersja Alpha 2.0), w którym to pojawił się pierwszy NPC (Sam), pierwsze potwory (trolle, pająki i cyklopy), możliwość zapisywania informacji na specjalnych pergaminach i wszedł trzeci poziom gry. Od teraz gracze mogli walczyć z potworami i pozostawiać zapisane wiadomości dla innych.

Z wersją Alpha 3.0 (28 października 1997r.) ukazało się wiele nowych funkcji np.: płyny, nowy system walki, automapa, możliwość poruszania się na wszystkich trzech poziomach, podział na pory dnia, źródła światła i kompletny system poruszania/używania. Powstało również pierwsze duże miasto, Tibia lub Tibia City. W dzisiejszych czasach jest ono znane jako Thais. W mieście tym znajdowało się tylko kilka budynków (Świątynia, tawerna Froda, sklep MPCa, zbrojownia Sama i Zamek). Z tego powodu mapa musiała zostać powiększona (z 160x160 kratek na 512x512 kratek). Ponadto w Tibii pojawiły się nowe rasy potworów (smoki, minotaury, wilki i niedźwiedzie).

Kila zdjęć

Karte31.gif

Tibia dalej się rozwija

Gdy Tibia stała się bardziej znana, powstał system magiczny i dodano profesje oraz umiejętności. Zaklęć nie można było wtedy kupować w sklepach, zdobywało się za to specjalne zwoje magiczne. Właśnie z tego powodu niektórzy paladyni z tamtych czasów mogą teraz używać Energy Beam itp. Interesującym może być fakt, że Broadcast był zaklęciem, które mógł rzucić każdy gracz z czwartym poziomem magicznym (słowa: exisa mas "tekst). Pierwsze wersje tego czaru wyświetlały tekst na ekranie i na Default Channel. Późniejsza wersja wyświetlała go tylko na default. Broadcast system został zniesiony, ponieważ nowa wersja klienta 7.0

.Aureus28.gif

Denerwujący broadcast

Co pewien czas jeden z God'ów odwiedzał Tibie i za każdym razem było to wielkie wydarzenie, szczególnie gdy pojawiał się Ferumbras kierowany przez Durina, czasami rozdawał on runy które albo sprawiały że potwór poprostu ginął (tzw. Burn Creature Rune) albo były normalnymi runami z ładunkami 99x. Umiał on

Ferumbras1.jpg

Ferumbras2.jpg

Rzeź przy wschodniej bramie ówczesnego Tibia City

Już w tamtych czasach istniał słynny czar pozwalający przywoływać potwory. Można było przywołać smoki. Problem polegał na tym, że gdy się wylogowałeś potwór nie znikał, lecz zaczynał się zachowywać jak wszystkie inne normalne potwory, a gdy go zabiłeś to nawet nie otrzymywałeś żadnych punktów doświadczenia. Był to jeden z najlepszych sposobów na zastawianie pułapek i zabijanie innych graczy.

Zath.gif

Hunter7kd.png

Wkrótce coraz więcej graczy zaczęło odwiedzać świat Tibii i z początku mała gra RPG zaczęła wzrastać z każdym dniem. Z tego powodu, 20 maja 1998r., CipSoft postanowił rozpocząć fazę Beta. Dzięki temu wzrosła dopuszczalna ilość graczy online w tym samym czasie, jednak serwery gry stawały się coraz bardziej przestarzałe i co za tym idzie były zbyt małe aby pomieścić tak wielu graczy. W końcu CipSoft postanowił zakupić swój własny serwer (tibia.uni-passau.de). Wystartował on 2 lipca 1998r.

Życzmy wspaniałej legendzie wszystkiego najlepszego

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Pamietam czasy jeszcze od 7.92 chyba czy cos koło tego,to bylo cos.

Gralo sie dla przyjemnosci.

100lvl to bylo marzenie,wielu graczy nadal o tym marzy.

cala gre zniszczyly boty.

ciekaw jestem czy bedzie jakis prezencik niespodzianka od Cipsoftu...

@ i oby to niebyl PACC.

Opublikowano

Ja pamiętam czasy z tibii 7.6 kiedy się miało plate seta to było się kimś i 20lvl :D

dobrze by było jakby dali pacca na 7dni.

Zartujesz sobie,niedalo by sie wejsc na serwery ,a pozatym byl by tlok ze masakra

Oby niedali PACC'a

Opublikowano

Ja zaczynałem na tibi 7.4-7.6 pięne czasy... RPG. To byla mordenka wbic 1 lvl... skonczylem grac na poziomie 51 kinght nicku nie pamietam już...

poczym skonczylem grać bo mi siostra nie dawala dojsc do komputera. chodzilem do 3 klasy...

Opublikowano

Pamietam czasy jeszcze od 7.92 chyba czy cos koło tego,to bylo cos.

Gralo sie dla przyjemnosci.

100lvl to bylo marzenie,wielu graczy nadal o tym marzy.

cala gre zniszczyly boty.

ciekaw jestem czy bedzie jakis prezencik niespodzianka od Cipsoftu...

@ i oby to niebyl PACC.

mozna by sie tu sprzeczac :) osobiscie moim zdaniem :) gdyby nie zmienili w tibi w wielki swiat do botowania to by tak nie bylo :) nie pamietasz starych czasow ?:) nie bylo tyle botow :) a wiesz dlaczego ?:) bo bota moza bylo zabic :) nie dostawales 20 fragow :) leciales i zabijales ... ludzie robili sobie ekipy i tepili boty :) a nie to co teraz :) przybiegniesz w 10 i kazdy dostanie fraga a oprocz tego boter straci 10 k na blessy np. :) a nie jak kiedys 100-110 k :) oni sami ta gre zepsuli :) a teraz udaja ze chca tepic boty :) jakby wytepili wszystkie boty to w tibie graloby 70-80 % mniej ludzi wiec na czym by zarabiali ? a myslisz ze kto kupuje najwiecej paccow ?:) .... tylko boterzy :)

" Myślą że są lepsi - Nie Są !

Nie czuj się gorszy,

Kto im dał prawo żeby móc nas osądzić ?

Dosyć ! Spójrz mi w oczy, wiesz przecież

Nikt mi tego nie dał, nikt mi tego nie zabierze ! "

Opublikowano

Podobno jest event z okazji urodzin. W Thais w więzieniu jest koleś który daje coś, tylko nie wiem co ;/. Był ktoś i coś dostał? Bo ja nawet nie wiem gdzie więzienie ;D

I hope life teach you good... I hope...

Opublikowano

Podobno jest event z okazji urodzin. W Thais w więzieniu jest koleś który daje coś, tylko nie wiem co ;/. Był ktoś i coś dostał? Bo ja nawet nie wiem gdzie więzienie ;D

Anniversary Backpack,plecak z 15toma slotami.

Opublikowano

Tęsknie za tamtymi czasami , tibia 7.6, 7.92 kocham te klienty , to było coś nie zwykła gra ale teraz 60% osób lub więcej woli odpalić bota...

500lvl??!?!?,, nawet sobie nie wyobrażano takiego.

!!STOP ACTA!!

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...